Βασίλης Γουδέλης: Η «Διάρρηξη» των σχέσεων, ταξιδεύει στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

Βασίλης Γουδέλης: Η «Διάρρηξη» των σχέσεων, ταξιδεύει στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

Ο Βασίλης Γουδέλης διανύει μια από τις πιο δημιουργικές περιόδους της ζωής του. Μέσα στο 2016, ο σκηνοθέτης γύρισε την ταινία μικρού μήκους «Διάρρηξη» της «Horme Pictures», συμμετείχε ως βοηθός σκηνοθέτη στην ταινία μεγάλου μήκους «Lines», καθώς και σε μια σειρά κινηματογραφικών πρότζεκτ της εταιρείας παραγωγής, την οποία αποκαλεί το δεύτερό του σπίτι.

Στο 39ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας που ξεκινάει στις 19 Σεπτεμβρίου, ο κος Γουδέλης συμμετέχει για ακόμα μια χρονιά στο διαγωνιστικό τμήμα, φέτος με την «Διάρρηξη». Κεντρικό θέμα της ταινίας είναι η διάρρηξη της σχέσης ενός ζευγαριού, μιας σχέσης που διαλύεται μπροστά στα μάτια του διαρρήκτη που εισβάλλει εκείνη τη στιγμή στο σπίτι. Ο ελληνικός τίτλος έχει διττή σημασία, ενώ ο αγγλικός «Rupture» αποκαλύπτει περισσότερα για το περιεχόμενο της ταινίας, σύμφωνα με τον σκηνοθέτη.

Στην παρακάτω συνομιλία μας, ο κος Γουδέλης μιλάει για τα γυρίσματα της «Διάρρηξης», το φεστιβάλ και το επάγγελμα της σκηνοθεσίας στην Ελλάδα της κρίσης.

Ποιο ήταν το κίνητρο που σας ώθησε στη δημιουργία της «Διάρρηξης»;

Βασίλης Γουδέλης: Βασίστηκα σε προσωπικά βιώματα, όπως κάνουν και οι περισσότεροι σκηνοθέτες. Πριν λίγο καιρό είχα μια σχέση, συζούσαμε, τελείωσε άδοξα παρόλο που έδειχνε ότι θα έχει διάρκεια και προοπτική. Με προβλημάτισε το γεγονός ότι στην εποχή μας πολλές σχέσεις μεταξύ νέων ανθρώπων, διαλύονται πολύ εύκολα, ουσιαστικά πριν καν ξεκινήσουν. Αυτό για μένα δηλώνει ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα, το οποίο φυσικά κρύβει πολλές αιτίες. Σίγουρα μια από αυτές είναι η οικονομική κρίση, χωρίς να είναι αποκλειστικά αυτή η κεντρική αιτία. Στη «Διάρρηξη» δεν αποσαφηνίζω τις αιτίες που οδήγησαν στη διάλυση αυτής της σχέσης. Δίνω απλά κάποιες ενδείξεις για το τι μπορεί να έφταιξε. Αφήνω στον θεατή να αναλογιστεί και ο ίδιος και να βγάλει συμπεράσματα.

Ποια είναι τα μηνύματα που επιθυμείτε να μεταδώσετε στον θεατή;

Β.Γ: Θέλω να τον κάνω να αναρωτηθεί γιατί έχει γίνει πλέον τόσο μαζικό το φαινόμενο, νέοι άνθρωποι να μην μπορούν να στεριώσουν μαζί. Είναι φοβερά αρνητική ένδειξη για την ελληνική κοινωνία, άλλωστε πολλές έρευνες δείχνουν ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Πρόκειται για μια κοινωνία «γερασμένη» που δεν αναπαράγεται, δεν υπάρχουν νέοι άνθρωποι να τη στηρίξουν. Προσωπικά το βρίσκω πολύ ανησυχητικό γιατί φυσικά στους νέους ανθρώπους στηρίζουμε τις ελπίδες μας και το μέλλον αυτής της χώρας. 

Τι εμπειρία σας άφησαν τα γυρίσματα της «Διάρρηξης»; Ποιες ήταν οι προκλήσεις κατά τη διάρκεια της παραγωγής;

Β.Γ: Η πρόκληση σήμερα για κάθε φέρελπι και φιλόδοξο νέο σκηνοθέτη, είναι πρώτα και κύρια το οικονομικό πρόβλημα. Ναι, η εξέλιξη της τεχνολογίας μας έχει βοηθήσει τα τελευταία χρόνια εμάς τους νέους σκηνοθέτες και όσους θέλουν να ασχοληθούν με τη σκηνοθεσία, έχει απλοποιήσει τη διαδικασία δημιουργίας μιας ταινίας. Πλέον το γύρισμα γίνεται εύκολα, δηλαδή με μια κάμερα  φωτογραφική DSLR που τραβάει και βίντεο και με τη βοήθεια ενός πολύ μικρού συνεργείου, με όπλα το ταλέντο και φυσικά γνώσεις της γραμματικής και του συντακτικού του κινηματογράφου, μπορείς να ολοκληρώσεις ένα πρότζεκτ.  Σίγουρα όμως η έλλειψη χρημάτων σε περιορίζει.

Στην Ελλάδα έχουμε μεγάλο πρόβλημα, διότι ο κινηματογράφος μας χρηματοδοτείται εδώ και πολλές δεκαετίες ουσιαστικά από το κράτος και όλοι περιμένουν να πάρουν επιδότηση είτε από το κέντρο κινηματογράφου ή από την ΕΡΤ. Επίσης έχουμε έλλειψη ιδιωτικών παραγωγών, ανθρώπων για να επενδύσουν χρήματα στην ελληνική κινηματογραφική παραγωγή και σε Έλληνες σκηνοθέτες. Το πρόβλημα εύρεσης πόρων, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων γενικότερα, συμβάλλει στο να γυρίζουν οι σκηνοθέτες ταινίες αποκλειστικά με δικά τους μέσα, να είναι αυτοχρηματοδοτούμενες, περιορίζοντας με αυτό τον τρόπο το όραμα. Το δικό μου σενάριο ήταν πιο σύνθετο, αλλά λόγω οικονομικών δυσκολιών, αναγκάστηκα να το απλουστεύσω και να μικρύνω και τη διάρκεια της ταινίας. Παρόλα αυτά θέλω να πιστεύω ότι η ουσία του αρχικού σεναρίου και το μήνυμα που θέλω να περάσω, μεταδόθηκε.

Τι σημαίνει για εσάς η συμμετοχή στο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας;

Β.Γ: Η «Διάρρηξη» ήδη έχει ξεκινήσει το ταξίδι της, με αφετηρία το Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους που θα πραγματοποιηθεί στη Δράμα. Πολλοί υποστηρίζουν ότι, κυρίως το φετινό 39ο φεστιβάλ, είναι μεγάλων απαιτήσεων. Θα παρουσιαστούν δουλειές σκηνοθετών που χαρακτηρίζονται ως ανταγωνιστικές και θεωρώ μεγάλη τιμή που συμμετέχει η ταινία μου ανάμεσα σε αυτές, παρότι δεν είχα την οικονομική δυνατότητα που πιθανόν να είχαν άλλοι σκηνοθέτες για τα γυρίσματα.

Έχω συμμετάσχει αρκετές φορές στο φεστιβάλ. Οι πρώτες μου συμμετοχές ήταν σε συν-σκηνοθεσία με τον Τάσο Γουδέλη, τον πατέρα μου, τον οποίο και ευχαριστώ πολύ. Ο πατέρας μου με σύστησε στην τέχνη του κινηματογράφου, με ενθάρρυνε να ασχοληθώ αρχικά σε θεωρητικό και τώρα πλέον σε πρακτικό επίπεδο. Η πρώτη μας  συμμετοχή, ο «Δολοφόνος της λεωφόρου», κέρδισε βραβείο μοντάζ. Το μονταζ πραγματοποίησε ένας πολύ σημαντικός μοντερ του ελληνικού κινηματογράφου, ο Γιώργος Τριανταφύλλου, ο οποίος δεν ζει πια. Τώρα ζυγίζω και προσπαθώ να ζυγίσω μόνος μου τις δυνάμεις μου, έχω ακολουθήσει μια σόλο πορεία. Το 2013 γύρισα την πρώτη δικιά μου ταινία, την «Πρόσκληση», ενώ πέρυσι γύρισα τη-χαμηλού κόστους-ταινία επιστημονικής φαντασίας «Bookless».

Οι τελευταίες δυο ταινίες («Bookless» και «Διάρρηξη») είναι παραγωγές της Horme Pictures (Ορμής), της εταιρείας παραγωγής του σκηνοθέτη Βασίλη Μαζωμένου, τον οποίο θεωρώ δάσκαλό μου και έχω τη χαρά και την τιμή να είμαι και συνεργάτης του. Στην «Horme Pictures» έχω την ελευθερία και στήριξη ώστε να πραγματοποιώ τις δικές μου δουλειές.

Τι θα συμβουλεύατε έναν νέο άνθρωπο, ο οποίος θέλει να ασχοληθεί με τη σκηνοθεσία στην Ελλάδα, σήμερα;

Β.Γ: Θα του έλεγα να πραγματοποιήσει το όνειρό του. Στην Ελλάδα πρωτίστως εμείς οι μικρομηκάδες ορμώμεθα από μια δημιουργική, καλλιτεχνική ανησυχία που έχουμε μέσα μας. Δεν το κάνουμε για τα χρήματα, γιατί γνωρίζουμε ότι οι συνθήκες στη χώρα μας είναι πολύ άσχημες και δεν υπάρχει στήριξη από πουθενά. Η πρώτη και κύρια ανάγκη που ωθεί τους ανθρώπους να ασχοληθούν με τη σκηνοθεσία όπως μου έχουν επιβεβαιώσει και πολλοί σκηνοθέτες, είναι μια υπαρξιακή ανησυχία, αγωνία και πάθος. Είναι δύσκολη και απαιτητική δουλειά η σκηνοθεσία. Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να απογοητεύεται κάποιος που ξεκινάει τώρα. Ένας νέος στο χώρο, μπορεί να δημιουργήσει έχοντας τα πνευματικά εφόδια και τη παιδεία. Υπάρχουν πολλές οδοί για να διοχετεύσει παντού αυτό που δημιουργεί, συνοδευόμενο πάντα με καλό μάρκετινγκ. Ασφαλώς και υπάρχουν σκηνοθέτες που συνεχώς κάνουν μεγάλα βήματα και προχωρούν στην παραγωγή ταινιών μεγάλου μήκους, είτε ειδικεύονται σε τηλεοπτικές παραγωγές και ντοκιμαντέρ ή βίντεο. Οπότε η συμβουλή μου είναι, να μην σταματήσει την προσπάθεια.

Ο Βασίλης Γουδέλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και σκηνοθεσία στο τμήμα Film Studies του N.Y.C, ενώ από το 2014 συνεργάζεται με την εταιρεία παραγωγής Horme Pictures του Βασίλη Μαζωμένου. Έχει σκηνοθετήσει τις ταινίες μικρού μήκους «Ο Δολοφόνος της Λεωφόρου» (2007, συνσκηνοθεσία Τάσος Γουδέλης, Βραβείο Μοντάζ στο 30ο Φεστιβάλ Δράμας), «No Entry» (2007, αφιερωμένη στη μνήμη του Νίκου Νικολαΐδη, η οποία προβλήθηκε στο τιμητικό αφιέρωμα για τον σκηνοθέτη στο 48ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης), «Διπλανό Τραπέζι» (2012, συνσκηνοθεσία Τάσος Γουδέλης, συμμετοχή στο διαγωνιστικό του 35ου Φεστιβάλ Δράμας), «Πρόσκληση» (2013, συμμετοχή στο διαγωνιστικό του 19ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας-Νύχτες Πρεμιέρας), «Bookless» (2015, συμμετοχή στο διαγωνιστικό του 38ου Φεστιβάλ Δράμας) και «Διάρρηξη» (2016), ενώ ήταν βοηθός σκηνοθέτη στην ταινία μεγάλου μήκους «Lines» (2016) του Βασίλη Μαζωμένου.

 

 

 

 

 

H συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “24”.

Next Post:
Previous Post:
This article was written by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *