Ιωάννα Χαλάτση: Η αρχιτεκτονική είναι κάτι πέρα από το κτισμένο. Είναι συναίσθημα, είναι ζωή

Ιωάννα Χαλάτση: Η αρχιτεκτονική είναι κάτι πέρα από το κτισμένο. Είναι συναίσθημα, είναι ζωή

Η αρχιτέκτονας Ιωάννα Χαλάτση “φοράει” πολλά καπέλα. Αυτή τη χρονική περίοδο ασχολείται με πρότζεκτ εσωτερικής διακόσμησης με συνεργάτες από το εξωτερικό, διδάσκει Ιστορία και Θεωρία Αρχιτεκτονικής σε φοιτητές, είναι συνιδρύτρια του Elix Design Studio και γράφει στο μπλογκ της Architales «παραμύθια για αρχιτέκτονες».

Στην παρακάτω σύντομη συνομιλία μας, η νεαρή αρχιτέκτονας μιλάει για την επαγγελματική της πορεία, την αρχιτεκτονική, τα έργα και τις εμπνεύσεις της.

Σπουδάσατε Αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Σε ποια ηλικία συνειδητοποιήσατε ότι σας ενδιαφέρει ο κλάδος και ποιο ήταν το κίνητρο που σας ώθησε στην πραγματοποίηση αρχιτεκτονικών σπουδών;

Ιωάννα Χαλάτση: Ήταν περισσότερο μία ενστικτώδης παρά συνειδητή απόφαση. Ήθελα να ασχοληθώ με κάτι δημιουργικό,  που να συνδυάζει την τέχνη, την τεχνολογία και την επιστήμη με τον άνθρωπο. Μοναδική μου επιδίωξη ήταν να κάνω “λίγο πιο όμορφο” τον κόσμο στον οποίο ζούσα, χωρίς να έχω κανένα άλλο δεδομένο για το τι σήμαινε κάτι τέτοιο. Οι σπουδές μου στην Αρχιτεκτονική του Α.Π.Θ. με έφεραν σε επαφή με τις πρωτοποριακές προσεγγίσεις των καθηγητών μου, την έμφαση στο conceptual design, την αναγκαιότητα τεκμηρίωσης κάθε αρχιτεκτονικής θέσης και σχεδιαστικής αντίληψης, δικαιώνοντας όλες μου τις προσδοκίες.

© Ioanna Chalatsi

Με ποιον τρόπο διαμόρφωσαν οι σπουδές τα ενδιαφέροντά σας και ποιοι είναι οι τομείς της αρχιτεκτονικής, τους οποίους διερευνήσατε;

Ι.Χ: Σε πτυχιακό επίπεδο, μελέτησα την αρχιτεκτονική σχολικών κτιρίων, επιχειρώντας να αναιρέσω τη στερεότυπη αντίληψη ότι τα σχολεία θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως καθαρά ωφελιμιστικοί χώροι. Το σύγχρονο εκπαιδευτικό περιβάλλον είναι σημαντικό να συντίθενται ως μια “προστατευτική αγκαλιά”, που να προσφέρει βιωματικές εμπειρίες και να φιλοξενεί μια δημιουργική σχολική ζωή.

Το ενδιαφέρον μου για την αρχιτεκτονική των σύγχρονων μουσείων αποτέλεσε το έναυσμα για τη διατύπωση σχεδιαστικών προβληματισμών (μέσα από ογκοπλαστικές προσεγγίσεις που πειραματίζονται με την εξώθηση) αναφορικά με τη σημασία και τη δυναμική τους στην Ελλάδα.

Παράλληλα, διερεύνησα την αλληλεπίδραση αρχιτεκτονικής και κινηματογράφου υπό μία σημειολογική προσέγγιση. Οι αναλογίες που προκύπτουν ανάμεσα στην απόδοση του κινηματογραφημένου χώρου και την ανάλυση της αρχιτεκτονικής σύνθεσης εξακολουθούν να έχουν μέχρι σήμερα αντίκτυπο στις μορφές αναπαράστασης των έργων μου.

© Elix Design Studio

Ποια ρεύματα αρχιτεκτονικής σας έχουν επηρεάσει και ποιον αρχιτέκτονα θα μπορούσατε να χαρακτηρίσετε ως πρότυπό σας;

Ι.Χ: Με εντυπωσιάζει η ικανότητα που έχουν ορισμένοι δημιουργοί να “πλάθουν” χώρους με τόσο έντονη τη φυσική παρουσία, έργα που ισοδυναμούν με χειρονομίες αγάπης προς τον άνθρωπο. Δεν έχει σημασία η χρονολογία ή το κίνημα στο οποίο κατατάσσονται. Δεν ανήκουν σε κάποιο “κλειστό βιβλίο”. Βρίσκονται εκεί περιμένοντας να τα ανακαλύψεις: ο ανεκπλήρωτος έρωτας φωτός και σκιάς στα έργα του Nouvel, η ποιητική του χώρου στον Ando, ο σπουδαίος αφηγητής Libeskind, η δυναμική της αφής στους Herzog & de Meuron, τα υλοποιημένα manifestos των Coop Himmelb(l)au, οι περίπλοκες συνθέσεις των BIG, ο εν προβόλω “ίλιγγος” του Ζενέτου και, φυσικά, ο Aravena, για τα ισχυρά κοινωνικά μηνύματα που περνάει μέσα από το έργο του.

Δηλώνετε ότι η Θεσσαλονίκη, η γενέτειρά σας, βρίσκεται πάντα «μέσα» σας, στο βιογραφικό, στην «καρδιά» σας. Ποια στοιχεία της πόλης σας, εμπνέουν στα έργα σας;

Ι.Χ: Τα τελευταία επτά χρόνια, “έδρα” μου αποτελεί η Αθήνα. Ωστόσο, η Θεσσαλονίκη συγκεντρώνει τις πιο όμορφες, αγαπημένες μου στιγμές και ταυτόχρονα αποτελεί τον τόπο όπου “γεννήθηκα” και εξελίχθηκα ως αρχιτέκτονας, μέσα από εμπειρίες ουσιαστικές – τα προσωπικά μου “reservoirs”, όπως τα αποκαλώ. Και είναι αλήθεια πως, ό,τι χώρο κι αν σχεδιάζω, πάντα αναζητώ αυτήν την ατμοσφαιρική αίσθηση ζεστασιάς και οικειότητας με την οποία έχω συνδυάσει τη ζωή μου εκεί.

© Elix Design Studio

To 2014 δημιουργήσατε το μπλογκ «Architales», όπου παρουσιάζετε διαφορετικές πτυχές της αρχιτεκτονικής. Γιατί επιλέξατε αυτό το όνομα και πώς συνδυάζεται η αρχιτεκτονική με τα παραμύθια;

Ι.Χ: Ο σχεδιασμός ενός χώρου ενσαρκώνει το όραμα του αρχιτέκτονα, το πώς ονειρεύεται να ζουν οι άνθρωποι μέσα στο χώρο που εκείνος δημιούργησε. Είναι σαν να πλάθεις κάθε φορά μια ιστορία, που καλείσαι να τη διηγηθείς. Κι αυτό ακριβώς σημαίνει Architales: μικρές ιστορίες, “παραμύθια” για αρχιτέκτονες.

Η ιδέα ενός αρχιτεκτονικού ιστολογίου υπακούει περισσότερο σε μία προσωπική ανάγκη έκφρασης, που έτυχε να βρει ενδιαφέρουσα απήχηση. Άρθρα του Architales έχουν συμπεριληφθεί και αναδημοσιευθεί σε διεθνή sites αρχιτεκτονικής, ελληνικά forums, στο Frankfurt-expat, σε πτυχιακές εργασίες πολυτεχνικών σχολών στην Ελλάδα και στο επίσημο website αρχιτεκτονικής του University of Nevada του Las Vegas.

© Elix Design Studio

Είστε συνιδρύτρια του στούντιο σχεδιασμού «Elix» από το οποίο προσφέρετε-μεταξύ άλλων-υπηρεσίες διαχείρισης έργου και συμβουλευτική εσωτερικού χώρου. Τι είδους πρότζεκτ αναζητάτε και πώς τα προσεγγίζετε;

Ι.Χ: Το Elix Design Studio προήλθε μέσα από την πεποίθηση ότι το design δεν καθορίζει απλώς την αισθητική του χώρου, αλλά συμβάλλει σημαντικά και στην ποιότητα της ζωής μας. Είναι αποτέλεσμα της συχνής συνεργασίας μας σε επαγγελματικά και ιδιωτικά έργα. Εξυπηρετεί ταυτόχρονα τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό με έμφαση στο interior design όσο και τον επαγγελματικό αρχιτεκτονικό φωτορεαλισμό. Αποτελεί στην ουσία μία πλατφόρμα σχεδιασμού, επικεντρωμένη σε εσωτερικούς χώρους, που εκφράζει την πρόθεσή μας να υποστηρίξουμε δημιουργικά τα projects που μας ζητήθηκαν.

Αυτή την περίοδο διδάσκετε Ιστορία και Θεωρία Αρχιτεκτονικής σε φοιτητές. Ποια μέθοδο ακολουθείτε για τη διεξαγωγή του;

Ι.Χ: Το γεγονός ότι διδάσκω ένα μάθημα που στερεοτυπικά θεωρείται μονόπλευρο ως προς τον τρόπο διεξαγωγής του, αποτέλεσε για μένα ισχυρή πρόκληση. Ήταν ένα προσωπικό στοίχημα να το μετατρέψω σε βιωματικό, σε μία διαδικασία διαδραστική. Η ενασχόληση με την αρχιτεκτονική δεν είναι απλά ένα επάγγελμα, είναι τρόπος ζωής. Ένα ταξίδι, που καλείσαι να το ζήσεις. Κράτησε όλες σου τις αισθήσεις σε εγρήγορση και απόλαυσε την κάθε στιγμή της πορείας σου.

Έχετε ταξιδέψει σε Ευρωπαϊκές πόλεις. Ποια είναι τα αγαπημένα σας αρχιτεκτονικά κτίρια;

Ι.Χ: Με “μαγεύει” η ατμόσφαιρα της πόλης – όχι τα κτίριά της. Η αρχιτεκτονική είναι κάτι πέρα από το κτισμένο. Είναι συναίσθημα, είναι ζωή. Είναι άδικο να την αντιμετωπίζουμε σαν ένα άψυχο κέλυφος. Για να αποκτήσει νόημα η αρχιτεκτονική, πρέπει να βιωθεί. Το να εισέρχεσαι λοιπόν σε μία πόλη, σημαίνει ότι εισέρχεσαι σε μία ατμόσφαιρα. Σε μία πόλη μεγάλης κλίμακας, αδιαμφισβήτητα, η εμπειρία είναι τελείως διαφορετική. Με την έννοια αυτή, κάθε ταξίδι ισοδυναμεί και με μία διαφορετική εμπειρία, συνδεδεμένη με την περιπλάνηση.

Next Post:
Previous Post:
This article was written by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *