Μάριος Χρυσολούρης: Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για Ευρωπαϊκές startups

Μάριος Χρυσολούρης: Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για Ευρωπαϊκές startups

Ο Μάριος Χρυσολούρης είναι Διευθύνων Σύμβουλος της Fresh Strips, μιας νεοφυούς επιχείρησης με στόχο την παροχή πληροφοριών στους καταναλωτές, για την ασφάλεια και ποιότητα των προϊόντων διατροφής που αγοράζουν.

Με την ιδιότητα του Μηχανολόγου Μηχανικού και μετέπειτα επαγγελματική κατεύθυνση στον τομέα των συμβουλευτικών υπηρεσιών, ο Μάριος Χρυσολούρης ξεκίνησε το δικό του «ταξίδι» στον κόσμο των startups με συνοδοιπόρους μια ομάδα έμπειρων συνεργατών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στις αρχές Ιουνίου, η Fresh Strips βρέθηκε ανάμεσα στις πέντε νεοφυείς επιχειρήσεις που παρουσίασαν την επιχειρηματική τους πρόταση και κέρδισαν χρηματοδότηση και υπηρεσίες επιχειρηματικής υποστήριξης, στο διαγωνισμό του Ελληνικού Βραβείου Επιχειρηματικότητας 2017.

Στην παρακάτω συνομιλία μας, ο νεαρός επιχειρηματίας μιλάει για την ίδρυση της Fresh Strips, την εφαρμογή της στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά και τα μελλοντικά βήματα της εταιρίας.

Έχετε εργαστεί σε διάφορες εταιρείες. Ποιες ήταν οι εμπειρίες που αποκομίσατε από την -έως τώρα- επαγγελματική σας δραστηριότητα, ώστε να σας οδήγησαν στη δημιουργία της Fresh Strips;

Στο παρελθόν έχω εργαστεί ως σύμβουλος στην Ernst & Young στην Ολλανδία και την Ελλάδα. Εκεί μέρος του χρόνου μου αφιερωνόταν στον τομέα των συμβουλευτικών υπηρεσιών που προσέφερε η εταιρία στον τομέα της καινοτομίας και σε startups. Είχα την ευκαιρία να μάθω πως ξεκινά κανείς μια νεοφυή επιχείρηση και ποιες είναι οι συνήθεις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν στα πρώτα βήματα μίας τέτοιας εταιρίας. Επιπλέον, όταν εργάζεσαι σε ένα περιβάλλον γεμάτο από νέους ανθρώπους οι οποίοι ξεκινούν τη δική τους startup (με κάποιους να πετυχαίνουν και άλλους όχι) αρχίζεις να συμπαρασύρεσαι από αυτό το κλίμα. Σου γεννιέται κι εσένα η φιλοδοξία να ξεκινήσεις κάτι δικό σου. Έτσι, κι εγώ αποφάσισα να παραιτηθώ από την τότε δουλειά μου και να ξεκινήσω μαζί με την ομάδα μας, τη Fresh Strips.

Τι είναι τα Fresh Strips και σε τι χρησιμεύουν;

Τα Fresh Strips είναι αυτοκόλλητες, πλαστικές ετικέτες λήξης για τρόφιμα. Κολλάμε τα Fresh Strips στο εξωτερικό των συσκευασιών τροφίμου. Όταν αυτά εκτεθούν σε αρκετά υψηλές θερμοκρασίες ώστε το τρόφιμο να χαλάσει, τότε το χρώμα των αυτοκόλλητων αλλάζει από πράσινο σε κόκκινο.  Έτσι, εξασφαλίζουμε την ασφάλεια του τροφίμου που αγοράζει ο καταναλωτής. Συγκεκριμένα, εξασφαλίζουμε ότι το τρόφιμο δεν αλλοιώθηκε κατά την μεταφορά του από την παραγωγή ως και την κατανάλωση.

Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας 2017

Ποιοι αποτελούν τη βασική ομάδα της νεοφυούς επιχείρησής σας;

Είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος για την ομάδα ειδικών, την οποία έχουμε συγκροτήσει για να φέρουμε το προϊόν μας στην αγορά. Η βασική ομάδα μας απαρτίζεται από τον Δρ. Koen Nickmans ο οποίος φτιάχνει τα έξυπνα υλικά του αυτοκόλλητου, τη Δρ. Φανή Τσιρώνη η οποία ασχολείται με το κομμάτι των εφαρμογών των Fresh Strips στα τρόφιμα, την Δρ. Μαριάννα Γιαννόγλου η οποία ασχολείται με τον ποιοτικό έλεγχο των Fresh Strips, τον Χαρίδημο Σπινθάκη ο οποίος ασχολείται με τις πωλήσεις και τον Αλέξανδρο Matthiessen που μας βοηθάει στα οικονομικά.

Πότε εκτιμάτε ότι οι ετικέτες θα βρουν ευρεία εφαρμογή, τόσο στην ελληνική όσο στη διεθνή αγορά;

Σε πρώτη φάση, οι ετικέτες μας θα εφαρμοστούν για την παρακολούθηση της εφοδιαστικής αλυσίδας από παραγωγούς, εμπόρους και διανομείς. Αυτός είναι ο σχεδιασμός μας για το φετινό και το επόμενο έτος. Ύστερα, θα στοχεύσουμε στην περαιτέρω υιοθέτηση του προϊόντος μας σε τρόφιμα, ώστε τα Fresh Strips να καταλήγουν στα χέρια των καταναλωτών, οι οποίοι θα λαμβάνουν μέσω των Fresh Strips τη σιγουριά πως τα τρόφιμά τους είναι ασφαλή.

Διαγωνισμός MITEF Greece Startup 2017

Τι είδους προκλήσεις αντιμετωπίζετε ή προβλέπετε ότι θα αντιμετωπίσετε μελλοντικά; Πώς σκοπεύετε να κινηθείτε;

Η εταιρία μας έχει καταφέρει να εδραιώσει μία σειρά σημαντικών συνεργιών με ηγέτιδες εταιρίες στον χώρο των χημικών και των τροφίμων. Η μακροπρόθεσμη διαχείριση των σχέσεων μεταξύ όλων αυτών των πανίσχυρων εταιριών θα είναι μία σημαντική πρόκληση. Επιπλέον, για την υιοθέτηση των Fresh Strips σε επίπεδο καταναλωτή, θα χρειαστεί σημαντική ενημέρωση και αλλαγή κουλτούρας. Παρ’ όλα αυτά, θεωρούμε πως έχουμε μία σπουδαία ομάδα η οποία μπορεί να αντιμετωπίσει αυτές και πολλές άλλες δυσκολίες που θα προκύψουν στο ταξίδι μας.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα για τη Fresh Strips;

Τα πιο σημαντικά από τα επόμενα βήματα μας είναι ο περαιτέρω έλεγχος του προϊόντος μας με τους πρώτους μας πελάτες μέσω πιλοτικών προγραμμάτων.

Τι θα συμβουλεύατε στους νέους επιστήμονες που φιλοδοξούν να δραστηριοποιηθούν σε παρόμοιους τομείς;

Οι νέοι επιστήμονες οι οποίοι θέλουν να ασχοληθούν με την επιχειρηματικότητα, πρέπει είναι σίγουροι για την επιλογή τους. Μόλις μία εταιρία στις εκατό θα φτάσει στον πρώτο γύρο χρηματοδότησης και σημαντικά λιγότερες θα καταφέρουν να γίνουν μακροπρόθεσμα επικερδείς. Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για ευρωπαϊκές startups. Οι μεγάλες εταιρίες αναζητούν συνεργασίες με καινοτόμες startups ώστε να αποκτούν τεχνογνωσία και η εύρεση χρηματοδότησης γίνεται ολοένα και πιο εύκολη.

 

Next Post:
Previous Post:
This article was written by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *