Ευθύμιος Σαββάκης: Τα επόμενα χρόνια θα είναι καθοριστικά για την νέα ταυτότητα της δημοσιογραφίας

Ευθύμιος Σαββάκης: Τα επόμενα χρόνια θα είναι καθοριστικά για την νέα ταυτότητα της δημοσιογραφίας

Ο Ευθύμιος Σαββάκης βρίσκεται ίσως στην πιο παραγωγική περίοδο της ζωής του. Πολυπράγμων, πρωταγωνιστεί-για όσους δεν τον γνωρίζουν προσωπικά-σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο νεαρός δημοσιογράφος που κατάγεται από την Πτολεμαΐδα και ζει στη Θεσσαλονίκη,  διακρίνεται για την ιδιαίτερη δουλειά , τις πρωτότυπες ιδέες και εμπνέει με το έργο του.

Αυτό το χρονικό διάστημα, o Ευθύμιος είναι διευθυντής Επικοινωνίας στη Μη Κυβερνητική Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων-ΑΡΣΙΣ, αρθρογραφεί σε μεγάλα sites και σε έντυπα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, εργάζεται ως υπεύθυνος περιεχομένου και Επικοινωνίας στον οίκο τελετών «Φάνης Μπαμπούλας και Υιός», ενώ εκπονεί τη διδακτορική του διατριβή στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στο παρελθόν, υπήρξε ο εμπνευστής του δημοφιλούς φιλανθρωπικού πρότζεκτ με συνεντεύξεις «φυλακισμένων» προσωπικοτήτων στο Locked στη Θεσσαλονίκη, ενώ συμμετείχε στην έρευνα και συγγραφή του βιβλίου «Αμερικανικές Σειρές στην Ελληνική Τηλεόραση. Δημοφιλής Κουλτούρα και Ψυχοκοινωνική Δυναμική» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαζήση.

Στην παρακάτω συνέντευξη, ο Ευθύμιος μιλά για τη δημοσιογραφία, το ρόλο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στο επάγγελμα και τα επερχόμενα πρότζεκτ του.

Σε ποια ηλικία αποφασίσατε ότι θέλετε να σπουδάσετε δημοσιογραφία και ποιο ήταν το κίνητρο που σας ώθησε σε αυτή την επιλογή;

Νομίζω ότι ήταν μια συνειδητή επιλογή από τα τρία μου χρόνια (γέλια). Εντάξει, ίσως είμαι υπερβολικός, αλλά από το Δημοτικό ήξερα ότι αυτό που θέλω να κάνω είναι να γίνω δημοσιογράφος. Έτσι, φτάνοντας στις Πανελλήνιες εξετάσεις και παρότι τα μόριά μου, μου έθεταν και την εναλλακτική της Νομικής, δεν το σκέφτηκα καθόλου. Έβαλα πρώτη τη Σχολή Δημοσιογραφίας του Α.Π.Θ. στο μηχανογραφικό και πέρασα στο μεγάλο μου όνειρο.

Πρώτη δουλειά στο περιοδικό «Επιλογές» της εφημερίδας ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ στη Θεσσαλονίκη. Ποια ήταν τα συναισθήματά σας με το πρώτο deadline, την πρώτη δημοσίευση άρθρου με την υπογραφή σας; Πώς νιώσατε που αυτό που πάντα ονειρευόσασταν έπαιρνε «σάρκα και οστά»;

Για εμένα η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και συγκεκριμένα οι «Επιλογές» είναι το πρώτο μου μεγάλο σχολείο. Πήγα 18 χρονών, αμούστακος (κυριολεκτικά) και πήρα τις πρώτες μου δημοσιογραφικές ευκαιρίες δίπλα σε μεγάλα ονόματα με σημαντική ιστορία. Θυμάμαι τη Χριστίνα Ταχιάου, τότε αρχισυντάκτριά μου, να μου βάζει τις πρώτες μέρες να κάνω την πρώτη μου συνέντευξη για μία στήλη του περιοδικού που λεγόταν «Persona» και φιλοξενούσε ανθρώπους του επιχειρείν από τη Βόρεια Ελλάδα. Εκείνη την Κυριακή που βγήκε η εφημερίδα και είχε την πρώτη μου υπογραφή παίζει να ξύπνησα από τις 06:00 για να πάω στο περίπτερο. Ή να μην κοιμήθηκα και καθόλου. Είναι τόσο υπέροχο να βλέπεις τις λέξεις σου τυπωμένες.

Ζείτε πολλά χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Τι σημαίνει η πόλη για εσάς, τι αγαπάτε σε αυτή και ποιες πτυχές της επιθυμείτε να μοιράζεστε μέσα από τις ιστορίες σας;

Φέτος κλείνω αισίως 13 χρόνια στη Θεσσαλονίκη, η οποία είναι ουσιαστικά και η δεύτερη πατρίδα μου. Την αγάπησα από την πρώτη στιγμή για δύο λόγους. Γιατί έχει θάλασσα (και είναι ευλογημένες οι πόλεις που έχουν υγρό στοιχείο κοντά τους) και γιατί πολύ απλά έχει το ιδανικό μέγεθος για να ζεις. Όχι τόσο μεγάλο για να βιώνεις τις δυσκολίες μιας πρωτεύουσας και όχι τόσο μικρό για να μην έχεις τα ερεθίσματα και τις ευκαιρίες που λείπουν από μια μικρή πόλη. Μέσα σε αυτά τα χρόνια, λοιπόν, προσπαθώ να αναδείξω δημοσιογραφικά τις όμορφες πτυχές της, μέσα από την κάλυψη όλων αυτών των προσπαθειών που γίνονται εντός της από φρέσκα πρόσωπα, καινοτόμες ιδέες και λαμπρά μυαλά. Το αισιόδοξο είναι ότι η Θεσσαλονίκη κρύβει πολλά περισσότερα «διαμαντάκια» από όσα πιστεύουμε.

Παρά τις δυσκολίες του κλάδου της δημοσιογραφίας στην Ελλάδα, ποια πιστεύετε ότι θα είναι η προοπτική και οι νέες τάσεις του επαγγέλματος;

Το επάγγελμά μας αλλάζει και μεταμορφώνεται χρόνο με τον χρόνο. Προσπαθεί να συμβαδίσει με τον τεχνολογικό διαφωτισμό, να εκμεταλλευτεί τα νέα μέσα και να γευτεί τις δυνατότητες των social media. Προσανατολισμός που αυξάνει ριζικά τους ορίζοντές του, αλλά δημιουργεί και πολλές «κακοτοπιές» που βάλλουν την αξιοπιστία του. Προσωπικά θεωρώ ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι καθοριστικά για την νέα ταυτότητα της δημοσιογραφίας, με την έννοια της εξειδίκευσης να παίζει όλο και σημαντικότερο ρόλο στην νέα εποχή.

Ποιους Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους παρακολουθείτε, διαβάζετε περισσότερο και ποια στοιχεία τους θαυμάζετε;

Υπάρχουν πολλοί δημοσιογράφοι που παρακολουθώ, διαβάζω ανελλιπώς και θαυμάζω το έργο τους. Θα μου επιτρέψετε να σταθώ σε δύο εγχώρια παραδείγματα. Ο πρώτος είναι ο Κώστας Κουκουμάκας του VICE, της Καθημερινής και πολλών άλλων. Για εμένα ο Κώστας είναι ο καλύτερος ρεπόρτερ της χώρας μας, ο «Λιονέλ Μέσι» όπως τον αποκαλώ όταν βρισκόμαστε. Θέματα, οπτική και περιεχόμενο που ξεχωρίζουν από την πρώτη ανάγνωση. Ένα δεύτερο παράδειγμα αποτελεί ο Θοδωρής Γεωργακόπουλος. Μία πολυσύνθετη δημοσιογραφική προσωπικότητα που έχει καταφέρει να συνδυάσει την έρευνα με τη δημοσιογραφία, σε μία εποχή που έχει ανάγκη όσο τίποτα την τεκμηρίωση, την ανάλυση και την επιστημονικότητα.

Θεωρείτε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και γενικά το διαδικτυακό μάρκετινγκ είναι χρήσιμα εργαλεία για έναν δημοσιογράφο ή έχουν «αλλοιώσει» την καθαυτού δημοσιογραφία;

Σίγουρα μιλάμε για τρία διαφορετικά πράγματα μεταξύ τους, αλλά ο τεχνολογικός διαφωτισμός που διανύουμε και οι σαρωτικές αλλαγές που έρχονται, έχουν δημιουργήσει πολλά σημεία επαφής μεταξύ τους. Από τη μία, κάποιες βασικές γνώσεις social media και διαδικτυακού marketing μπορούν να απογειώσουν τη δουλειά ενός δημοσιογράφου, αλλά από την άλλη, ένας καλός δημοσιογράφος δεν έχει ανάγκη ούτε τα social media, ούτε το διαδικτυακό marketing. Διανύουμε όμως μία μεταβατική εποχή που οι ισορροπίες και οι σταθερές αλλάζουν με τρόπο εντυπωσιακό και συνάμα «βίαιο».

Τι θα συμβουλεύατε κάποιον δημοσιογράφο ή απόφοιτο του τμήματος Επικοινωνίας ή Μάρκετινγκ που ξεκινάει σήμερα στον επαγγελματικό στίβο;

Αν είναι φοιτητής, να δουλέψει από το πρώτο εξάμηνο. Τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα έχουν ένα πολύ καλό θεωρητικό υπόβαθρο, αλλά υστερούν στην πολυπόθητη σύνδεση με την αγορά εργασίας. Έτσι, πρέπει να εκμεταλλευτεί αυτή την τετραετία, ώστε να περάσει από τα στάδια της «πρακτικής» και της απλήρωτης εργασίας και να βγει ένα βήμα πιο μπροστά από τον ανταγωνισμό στην «αρένα». Αν, από την άλλη, είναι απόφοιτος θα του έλεγα να μην απογοητευτεί από την αρχική φρίκη που θα συναντήσει στο επάγγελμα και να στηριχτεί στο πρωτογενές περιεχόμενο, στο (συνεχές) διάβασμα και στην εξειδίκευση. Αυτά είναι τα τρία χαρακτηριστικά που θα ξεχωρίσουν τους αυριανούς επιτυχημένους επαγγελματίες.

Ποια είναι τα επόμενα επαγγελματικά σας βήματα;

Αυτή την περίοδο βρίσκομαι στο στάδιο των ερευνών μου για τη διδακτορική μου διατριβή, ενώ είμαι και ερευνητής στη μεγάλη έρευνα της Google για την νέα εποχή στο περιεχόμενο με ακαδημαϊκό υπεύθυνο τον κο Παναγιώτου. Μία τεράστια πρόκληση για μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου. Έπειτα, είναι Διευθυντής Επικοινωνίας στην ΑΡΣΙΣ, ανήκω στον όμιλο της 24 Media, τον μεγαλύτερο όμιλο Media της χώρας, ενώ τρέχω το περιεχόμενο και την επικοινωνία εταιρειών, οργανισμών, ιδιωτών κτλ, όπως του Οίκου Τελετών «Φάνης Μπαμπούλας και Υιός» που αποτελεί το μεγάλο στοίχημα της χρονιάς. Οπότε ολόκληρη η χρονιά θα στηριχτεί στην ανάπτυξη των πρότζεκτ που ήδη τρέχουν με μία σημαντική προσθήκη λίγο μετά το Πάσχα, που θα αφορά ένα πρότζεκτ του εξωτερικού.

Έχετε αγαπημένα τραγούδια που θα μπορούσαν να είναι το soundtrack της καθημερινότητάς σας;

Το «Μέτρημα» της αγαπημένη μου Νατάσσας Μποφίλιου που με «βρίσκω» πολλές φορές στους στίχους του, καθώς και το «Over the Hill» της Μόνικα, που τα πρώτα του δευτερόλεπτα και η εισαγωγή της μουσικής μπορεί να αλλάξει όλη μου την ψυχολογία.

 

 

 

Φωτογραφίες: Αναστάσης Μαυρογιάννης (κεντρική)

                           

Next Post:
Previous Post:
This article was written by