Κωνσταντίνος Μπελιάς: Φωτογραφίζω την Αθήνα κάθε μέρα για πάνω από δέκα χρόνια

Κωνσταντίνος Μπελιάς: Φωτογραφίζω την Αθήνα κάθε μέρα για πάνω από δέκα χρόνια

«Για μένα φωτογραφία είναι αυτό κλάσμα του δευτερολέπτου όπου η ζωή δημιουργεί μπροστά μας ένα σκηνικό, μια έκφραση που μαθαίνουμε να αναγνωρίζουμε ως φωτογραφική στιγμή», λέει ο Κωνσταντίνος Μπελιάς. Είναι ένα από τα δημοφιλέστερα πρόσωπα σε διαδικτυακά πρότζεκτ εταιρειών, διαφημιστικές καμπάνιες και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Γραφίστας και art director, ο Κωνσταντίνος παντρεύει μέσα από τις δημιουργίες του το κλασικό με το σύγχρονο, τα χρώματα σε συνδυασμό με την εκλεπτυσμένη αισθητική.  Κεντρικό θέμα των εικόνων του στο Instagram είναι η Αθήνα, πόλη που εξερευνά και αγαπά να απαθανατίζει την κάθε πλευρά της.

Ο Κωνσταντίνος μιλάει στην Prosopografia για τη γραφιστική, τη διαδικτυακή εποχή και τα παραδοσιακά μέσα, τις φωτογραφίες και τη νεοσύστατη εταιρεία «Eunoia & Partners».

Πώς αναπτύχθηκε η αγάπη σας για τη γραφιστική και πότε συνειδητοποιήσατε ότι θέλετε να ασχοληθείτε με αυτή επαγγελματικά;

Θα ακουστεί κλισέ, αλλά από μικρός μου άρεσε να ζωγραφίζω μικρές χαζομάρες όπου έβρισκα έναν λευκό χώρο, οποιοδήποτε περιθώριο, κενό κατά τα τη κρίση μου. Αλλά μιας και δεν ήμουν ποτέ τόσο καλός με τη ζωγραφική, έλλειψη υπομονής και  αυτοκυριαρχίας, αποφάσισα να ασχοληθώ με τη γραφιστική, όπου όλα γίνονται με άλλες ταχύτητες και, καλώς ή κακώς, πιο εφήμερα και εύπεπτα. Σαν αντικείμενο δουλειάς, μου φαίνεται πολύ ενδιαφέρον αυτός ο συνδυασμός μικτών τεχνικών και τεχνολογίας που απαιτεί, ή έστω θέλω να απαιτεί.

Ποια ήταν η πρώτη επαγγελματική επιτυχία και τι ακολούθησε στη μετέπειτα εξέλιξή σας;

Δεν πιστεύω πως ακόμα έχω πετύχει μια κάποια συγκεκριμένη αξιοσημείωτη επαγγελματική επιτυχία, πως υπάρχει δηλαδή κάποιο έργο ή μεμονωμένο πρότζεκτ που με χαρακτηρίζει και έχει δεχθεί μια διάκριση, μια αναγνώριση. Ίσως η αναγνώριση να υπάρχει στην συνεχή μελέτη και προοπτική μου πάνω στην Αθήνα, το πως κινούμαι στον χώρο και το προσπαθώ να μένω όσο μπορώ πιο ευέλικτος, γιατί έτσι πιστεύω πως μπορεί να υπάρχει εξέλιξη στα δημιουργικά επαγγέλματα.

Συνεργάζεστε εδώ και πολλά χρόνια με μεγάλες εταιρείες και νεοφυείς επιχειρήσεις, διαμορφώνοντας τα διαδικτυακά τους πρότζεκτ. Κατά πόσο έχει αλλάξει το digital marketing την προώθηση ενός προϊόντος μέσα από την εικόνα και αισθητική, κατά τη γνώμη σας;

Είναι αστείο το πως σε μια digital era, πρέπει να επικοινωνούμε την πιο «ανθρώπινη» πλευρά των προϊόντων και υπηρεσιών. Πια ζούμε σε ψηφιακές πλατφόρμες που αντλούμε, αναπαράγουμε και δημιουργούμε πληροφορίες, σε ένα οικοσύστημα όπου οι φίλοι μας, οι γονείς μας, τα brands, θα πρέπει να μιλάνε την ίδια γλώσσα. Αυτό σαφώς επηρεάζει κάθε μορφή οπτικής και λεκτικής επικοινωνίας, στα πλαίσια της διαφήμισης, μιας ορολογίας που πια αναθεωρήσαμε. Πια τα παραδοσιακά μέσα μας φαίνονται κάτι ξένο, συνειδητοποίησαμε την απόσταση που τόσο καιρό δημιουργούσαν μεταξύ μας, εστιάζουμε πλέον σε μορφές διαφήμισης που λειτουργούν σε πραγματικό χρόνο, μέσα από χρονοβόρες διαδικασίες.

Οι φωτογραφίες σας εστιάζουν κυρίως σε κτίρια της Αθήνας, άλλοτε τονίζοντάς τα με έντονα χρώματα και άλλοτε με παστέλ αποχρώσεις. Ποια ήταν η έμπνευση πίσω από αυτήν την επιλογή που κάνει την Αθήνα να μοιάζει «ονειρική»;

Πονεμένη ιστορία η Αθήνα. Αλλά εδώ μένουμε, μαθαίνουμε να την αγαπάμε, να της κάνουμε καλό, να μας κάνει γκρίνιες, να μας ξενυχτάει, να χαιρόμαστε τον ήλιο της, να την κοροϊδεύουμε, να μας ξεγελάει. Πολύ ιδιαίτερη πρωτεύουσα, μπάχαλο κι αυτή, σαν και μας. Αλλά αυτά με εμπνέουν, αυτά με κάνουν να θέλω να εξερευνήσω τη κάθε πλευρά της, να διαβάσω την κάθε ιστορία της σε κάθε δημόσιο χώρο και κρυμμένη πτυχή της.

Δεν έχω σταματήσει να την φωτογραφίζω κάθε μέρα για πάνω από δέκα χρόνια. Περίεργη εμμονή, θα σκεφτόταν κάποιος.

Κωνσταντίνος Μπελιάς Instagram

Στο Instagram υπάρχουν πολλοί επαγγελματίες ή ερασιτέχνες φωτογράφοι που απαθανατίζουν την καθημερινότητα στην «γκρίζα» Αθήνα και κυρίως τις περιοχές γύρω από το κέντρο. Ποιες είναι οι πιο ενδιαφέρουσες πτυχές της πόλης κατά τη γνώμη σας που θέλετε να προβάλετε μέσα από τον φωτογραφικό φακό;

Οι πόλεις, είναι σαν τον ανθρώπινο οργανισμό. Έχουν μάτια, καρδιά, πνεύμονες, κόκαλα, δέρμα. Έχουν χαρακτήρα. Έτσι, θεωρώ πως οι πιο ενδιαφέρουσες πτυχές και αυτής της πόλης, είναι τα ζωτικά της όργανα, αυτά τα σημεία που την κάνουν αυτό που είναι, αυτά τα σημεία που την κάνουν να ζει. Ο ήλιος, η Ακρόπολη, οι άνθρωποι, οι λόφοι, τα κτίρια, η street art, είναι μόλις κάποια απ’ αυτά.

Το κινητό τηλέφωνο και οι εφαρμογές έχουν μετατραπεί στο πιο εύχρηστο και άμεσο εργαλείο για φωτογραφήσεις. Ποια είναι τα βασικά βήματα για μια επιτυχημένη mobile φωτογραφία;

Πιστεύω πως η καλύτερη φωτογραφική που υπάρχει, είναι αυτή που έχουμε πάντα μαζί μας. Δεν με ενδιαφέρουν οι τεχνικές προδιαγραφές ενός μηχανήματος, δεν είναι για μένα αυτό φωτογραφία. Για μένα φωτογραφία είναι αυτό κλάσμα του δευτερολέπτου όπου η ζωή δημιουργεί μπροστά μας ένα σκηνικό, μια έκφραση που μαθαίνουμε να αναγνωρίζουμε ως φωτογραφική στιγμή. Είναι πολύ σημαντικό οι φωτογραφίες μας να έχουν θέμα και εμείς έτοιμοι να φωτογραφίσουμε. Οι στιγμές αυτές, αν τις χάσουμε, έχουν φύγει για πάντα.

Κωνσταντίνος Μπελιάς Instagram

Είστε συνιδρυτής της start-up Eunoia & Partners. Ποιος είναι ο στόχος της και ποια τα μελλοντικά σχέδιά της;

Η Eunoia & Partners είναι η πρώτη μου προσπάθεια να βγάλω τη δουλεία μου και εκτός συνόρων. Είναι μια εταιρεία που, εδρεύοντας στην Αγγλία, στοχεύει να ανανεώσει την εταιρική παρουσία των πελατών της, και να την ετοιμάσει για τα επόμενα βήματα της στον τομέα της στρατηγικής και του marketing για τα επόμενα χρόνια. Ένα more-than-a branding consulting agency, με ethics, και διαδικασίες όπου δουλεύουμε στενά με τους συνεργάτες μας για την επίτευξη αυτών των στόχων. Είναι κάτι που πραγματικά εύχομαι να πάει καλά και να ανοίξει δρόμους για ακόμα πιο δημιουργικές συνεργασίες.

Κωνσταντίνος Μπελιάς Instagram

Next Post:
Previous Post:
This article was written by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *