Αρίσταρχος Παπαδανιήλ: Τα animation και στα δύσκολα  κινούνται και δίνουν ψυχή

Αρίσταρχος Παπαδανιήλ: Τα animation και στα δύσκολα κινούνται και δίνουν ψυχή

Ο βραβευμένος σκηνοθέτης και δημιουργός κινουμένων σχεδίων στην «Prosopografia». 

«Οι εργάτες της τέχνης δημιουργούν λεκτικές, εικαστικές και οπτικοακουστικές αναφορές που τροφοδοτούν τη συλλογική μας συνείδηση και μνήμη», λέει ο βραβευμένος σκηνοθέτης και δημιουργός κινουμένων σχεδίων Αρίσταρχος Παπαδανιήλ, για τις καρικατούρες του που κυκλοφόρησαν πρόσφατα στο πλαίσιο της στήριξης προς το σύνολο των εργαζομένων στην Τέχνη και τον Πολιτισμό.

Σπούδασε Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων, Γραφιστική, Animation και οι εικονογραφήσεις του έχουν δημοσιευτεί σε μεγάλα έντυπα και παρουσιάστηκαν σε τηλεοπτικές εκπομπές. Είναι συνιδρητής του δημιουργικού γραφείου Syllipsis και ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Ένωσης Κινουμένων Σχεδίων ASIFA Hellas. Εκτός από τα animation και την σκηνοθεσία, ο Παπαδανιήλ είναι συγγραφέας του βιβλίου «Ελληνική Πολιτική Γελοιογραφία. Η Σοβαρή Πλευρά Μιας “Αστείας” Τέχνης», δημιουργός της σειράς φυλλοσκοπίων «Σινεμά Τσέπης», του poster book «Ένας Κομίστας στην TV», συνδημιουργός της βραβευμένης εκπαιδευτικής σειράς κινουμένων σχεδίων «Ένα Γράμμα Μια Ιστορία» και συνεπιμελητής του βιβλίου «70 Χρόνια Δημιουργίας Ελληνικών Κινουμένων Σχεδίων».

Ο κ. Παπαδανιήλ μιλάει στην «Prosopografia» για την επιρροή της κρίσης του κορονοϊού στην καριέρα του, τη σημασία της μετάδοσης κοινωνικών και πολιτικών μηνυμάτων μέσα από την τέχνη και το edutainment.

Σε τι βαθμό επηρεάστηκε η επαγγελματική σας ζωή με την τρέχουσα κρίση της πανδημίας;

Η τρέχουσα υγειονομική κρίση και η ανακοίνωση των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση εξάπλωσης του COVID-19, επηρέασε πολλά από τα υπό εξέλιξη επαγγελματικά σχέδια, «παγώνοντάς» τα. Κάποια από αυτά ματαιώθηκαν και κάποια άλλα αναβλήθηκαν. Οι ιδέες και οι δημιουργίες μου σε αυτό το χρονικό διάστημα δεν σταμάτησαν, άλλαξαν όμως οι ρυθμοί και οι προτεραιότητες.

Πολλοί εικονογράφοι-σκιτσογράφοι από όλο τον κόσμο αποτύπωσαν την νέα πραγματικότητα της κοινωνικής αποστασιοποίησης και καραντίνας. Τα έργα τους φιλοξενήθηκαν σε μεγάλα περιοδικά και κοινοποιήθηκαν, κυρίως στο Instagram. Ποιες εικόνες της νέας πραγματικότητας θα μπορούσαν να εμπνεύσουν το επόμενο έργο σας; 

Δύο από τα πιο πρόσφατα έργα μου, το οπτικοακουστικό επίγραμμα «Η Πόλις (Όπου Το Μάτι Μου Γυρίσω)» και το poster book «Ήταν Μια Φορά Ένας Κομίστας στην TV (Η Πολυκατοικία)», πραγματεύονται -με τελείως διαφορετικό τρόπο- την έννοια της συνύπαρξης. Σκέφτομαι πως μετά την εμπειρία του πρόσφατου διμήνου, έννοιες όπως «πόλη», «πολυκατοικία», «εστία», «ατομική/συλλογική ευθύνη», «πολιτεία» αποκτούν για την παγκόσμια κοινότητα νέες αναφορές για σκέψη, έμπνευση, πράξη, δημιουργία. Η κοινωνική αποστασιοποίηση δεν πρέπει να γίνει κοινωνική απομόνωση. Ο φόβος ενδεχόμενης μετάδοσης ιού να μην δηλητηριάσει τις ψυχές μας, λειτουργώντας παραλυτικά και αλλοτριωτικά στην ανθρώπινη κοινωνική φύση.

Πριν από λίγο καιρό κυκλοφόρησαν οι δικές σας καρικατούρες ως στήριξη προς το σύνολο των εργαζομένων στην Τέχνη και τον Πολιτισμό. Ποια είναι η σημασία της μετάδοσης κοινωνικών και πολιτικών μηνυμάτων, μέσα από την τέχνη;

Κάθε #μένουμε κρύβει ένα #ανθαφύγεις. Αν θα φύγεις τι θα μείνει; #ΜένουμεΠολιτισμένοι Αυτό είναι το διακύβευμα που θέτει στο σκίτσο μου το αγέρωχο βλέμμα της κινηματογραφικής «Στέλλας», μέσα από το πρόσωπο αναφοράς του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού -που υπήρξε και υπουργός Πολιτισμού- Μελίνας Μερκούρη. Οι εργάτες της τέχνης δημιουργούν λεκτικές, εικαστικές και οπτικοακουστικές αναφορές που τροφοδοτούν τη συλλογική μας συνείδηση και μνήμη.  

Αρίσταρχος Παπαδανιήλ, καρικατούρες, τέχνη
Αρίσταρχος Παπαδανιήλ

Πώς αναπτύχθηκε η αγάπη σας για τη Γραφιστική και πότε συνειδητοποιήσατε ότι θέλετε να ασχοληθείτε με αυτήν επαγγελματικά;

Από πολύ μικρός σκιτσάριζα και σχεδίαζα κόμικς. Το ενδιαφέρον μου για τη γραφιστική το εκδήλωσα στην Γ’ Λυκείου με την επαγγελματική διασφάλιση που υποσχόταν ο προσδιορισμός της ως «εφαρμοσμένη τέχνη». Οι σπουδές πάνω στη Γραφιστική και η εξάσκηση κατόπιν του επαγγέλματος με βοήθησαν στην καλλιέργεια οπτικής αντίληψης και επικοινωνίας, στοιχεία που προσδιόρισαν την επαγγελματική πορεία και τις καλλιτεχνικές αναζητήσεις μου.   

Το αντικείμενο των μεταπτυχιακών σας σπουδών αφορούσε στον συνδυασμό animation και μουσικής. Τι προσθέτει η μουσική στα κινούμενα σχέδια και γιατί λειτουργεί καλύτερα αυτή η ένωση;

Η μουσική προσδίδει υπεραξία στην κινούμενη εικόνα και μάλιστα θα σας απαντήσω με τον λογοπαιγνιώδη τίτλο της διπλωματικής μου εργασίας: «Εμψυχώνοντας τη μουσική: Η μουσική επένδυση στο χρηματιστήριο της εικόνας».

Δεδομένης της τηλεκπαίδευσης τους τελευταίους δυο μήνες σε μαθητές προς αποφυγή της εξάπλωσης του κορονοϊού και της δημιουργίας κινουμένων σχεδίων για την εκπαιδευτική τηλεόραση με την οποία ασχοληθήκατε τα προηγούμενα χρόνια, ποια είναι τα οφέλη των νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση, κατά τη γνώμη σας; 

Η εκπαιδευτική σειρά κινουμένων σχεδίων «Ένα Γράμμα Μια Ιστορία» για την ελληνική αλφάβητο και γλώσσα, που δημιουργήσαμε με την συγγραφέα-εκπαιδευτικό τεχνολόγο Σοφία Μαντουβάλου σε παραγωγή της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας (2009), πρωτοπροβλήθηκε στην ΕΡΤ τον Μάρτιο του 2010. Μέσα σε αυτή τη δεκαετία, η σειρά αγαπήθηκε πολύ από μικρούς και μεγάλους και αξιοποιείται δυναμικά και δημιουργικά από την εκπαιδευτική κοινότητα μέσω διαδικτύου (EducationalTVGreece) βάζοντας τα κινούμενα σχέδια αλλά και το διαδραστικό περιβάλλον μάθησης στη σχολική τάξη. Το τελευταίο δίμηνο κατά τη διάρκεια της επιβεβλημένης καραντίνας, μηνύματα παιδιών, γονέων και εκπαιδευτικών καθώς και αναρτήσεις σχολικών blogs, ανέδειξαν τη σειρά για άλλη μια φορά ως ένα ωφέλιμο έργο πολιτισμού και ένα χρήσιμο εργαλείο τηλεκπαίδευσης.

Edutainment (education and entertainment)
Αρχείο: Αρίσταρχος Παπαδανιήλ

Πού βρισκόμαστε στην Ελλάδα με το edutainment (εκπαίδευση και ψυχαγωγία);

Ο συνδυασμός εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας είναι ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον μίγμα, το οποίο στις κατάλληλες αναλογίες πετυχαίνει να υπηρετεί τη μαθησιακή διαδικασία προσφέροντας γνώση με τρόπο απολαυστικό. Με αυτό το σκεπτικό δημιουργήσαμε τη σειρά «Ένα Γράμμα Μια Ιστορία», που αποτελεί την πρώτη εκπαιδευτική σειρά κινουμένων σχεδίων ελληνικής παραγωγής και μάλιστα για τη δημιουργική και αποτελεσματική διδασκαλία του ισχυρότερου χαρακτηριστικού του πολιτισμού και της ταυτότητάς μας· της ελληνικής γλώσσας και αλφαβήτου. Η εξέλιξη μάλιστα της σειράς σε πολυμεσικό πακέτο μάθησης με e-book αλλά και διαδραστικά παιχνίδια για κάθε γράμμα (έχει υλοποιηθεί ο βραβευμένος για την καινοτόμο χρήση των μέσων στην εκπαίδευση πιλότος για το γράμμα Α, καθώς και για το Ε) την καθιστούν κυριολεκτικά το Α και το Ω στη σύγχρονη ψηφιακή εκπαίδευση ενισχύοντας παράλληλα τον ψηφιακό αλφαβητισμό και την κριτική προσέγγιση της γνώσης. Το τραγούδι της αλφαβήτου που δημιουργήθηκε για τα διαδραστικά παιχνίδια της σειράς σε μουσική του συνθέτη Δημήτρη Μαραμή έχει ξεπεράσει τις 13.000.000 προβολές. Με τα νέα δεδομένα της τηλεκπαίδευσης γίνεται επιτακτικότερη η ανάγκη αυτό το καινοτόμο διαδραστικό -και επί της ουσίας επιδραστικό- έργο να υποστηριχθεί και να προχωρήσει. Τα animation και στα δύσκολα κινούνται και δίνουν ψυχή.

Next Post:
This article was written by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *